Udowodnij ze liczba jest podzielna przez 2 i 5
Kordi: Witam, jak udowodnić, że liczba ta jest podzielna przez 2 i 5?
( 5353 − 3333 )
Z góry dziękuję za pomoc
9 sty 21:59
zef: skoro podzielna przez 2 i 5 czyli musi być podzielna przez 10
Warunek podzielności przez 10 to cyfra jedności=0
9 sty 22:01
Kordi: tak, zdaję sobie z tego sprawę, ale jak do tego dojść?
9 sty 22:03
Eta:
31= 3
32= 9
33= 27
34= 81
35 = 243
: 9
: 7
: 1
i tak co cztery sekwencje
53:4= 13 +1 reszta zatem liczba 5353 −− kończy się 1
33:4= 8 +1 reszta zatem liczba 3333 −− kończy się 1
to liczba 5353−3333 −−− kończy się zerem
wniosek: ..................
9 sty 22:07
Krzysiek: Pff
9 sty 22:23
Kordi: @Krzysiek ? coś nie tak
9 sty 22:32
Eta:
@
Krzysiek nie ma co
pluć 
Widzę,widzę ...... zwykły "chochlik"
53:4= 13+1 reszta zatem liczba 53
53 −− kończy się
3
33:4= 8 +1 reszta zatem liczba 33
33 −− kończy się
3
to liczba 53
53−33
33 −−− kończy się zerem
9 sty 22:39
Kamila: A skąd się wzięło to 3?
9 sty 22:54
Eta:
reszta 1 więc 31= 3
9 sty 22:57
Kamila: ah no tak tak, przepraszam

Dzięki wielkie za cierpliwość
9 sty 23:00