Oblicz wartość wyrażenia
Alice: Heej, myślałam nad tym jak to zrobić:
Oblicz wartość wyrażenia sin(90 + a) + cos(270 −a) − tg(180 − a), wiedząc że cos a = −1/2 i 180
< a < 270
cos a = 1/2 dla kąta 60 stopni, ale on nie jest w trzeciej ćwiartce, więc należy dodać jeszcze
180 stopni, ale jak dalej to obliczyć? :<
9 sty 21:49
Jack:
ze wzorow redukcyjnych :
sin(90+a) = cos a
cos(270−a) = − sin a
tg(180−a) = − tg a
nastepnie wiemy ze :
| | 1 | |
cos a = − |
| i "a" nalezy do trzeciej cwiartki. |
| | 2 | |
z jedynki tryg.
cos
2x + sin
2x = 1
zatem
| | √3 | |
sin a = (teraz, skoro trzecia cwiartka to sinus jest ujemny) = − |
| |
| | 2 | |
| | sin a | | | |
tg a = |
| = |
| = √3 |
| | cos a | | | |
Podstawiaj
9 sty 21:56
Bomba: @Jack
Czyli że:
sin(90+α) = 14 ?
cos(270−α) = 12 ?
tg(180−α) = −√3?
10 sty 21:19
Bomba: @Jack
Bardzo proszę o szybką odpowiedź :c
10 sty 21:19
Mila:
α∊III ćwiartki
Wg obliczeń, po ustaleniu wg wzorów redukcyjnych:
2) cos(270−α)=−sinα
| | 1 | | 1 | | 3 | |
sin2α=1−( |
| )2=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | |
sin(90 + a) + cos(270 −a) − tg(180 − a)=− |
| + |
| −(−√3)= |
| | 2 | | 2 | |
10 sty 22:33
Mila:
10 sty 22:35
hvdroxyzina: Narysuj dokładnie wykres funkcji f(x)= − 2(x−1) 2 +2.
Podaj współrzędne wierzchołka paraboli i określ przedziały monotoniczności, zbiór
wartości, równanie osi symetrii funkcji
12 lut 13:23