Układ równan
niekumaty: Rozwiąż układ równan:
| ⎧ | ax+y+z=1 | |
| ⎜ | x+y+az=1 | |
| ⎨ | x+ay+z=1 |
|
| ⎩ | ax−y+z=a | |
9 sty 21:43
niekumaty: wyzej byl bład, tu jest poprawnie
⎧ ax+y+z=1
⎜ x+y+az=a
⎨ x+ay+z=1
⎩ ax−y+z=a
9 sty 21:58
Adamm: (a+2)(x+y+z)=a+2
o ile a≠−2
x+y+z=1
1+(a−1)z=a
o ile a≠1
z=1
x+y=0
ax+y=0
(a−1)x=0
x=0
y=1−a oraz y=0 sprzeczność
czyli musi być a=1 lub a=−2
co sprowadza nas już do dwóch przypadków
9 sty 22:16
g:
1+2+3: a(x+y+z) + 2(x+y+z) = a+2 ⇒ x+y+z = 1 lub a+2 = 0
Najpierw zakładam x+y+z=1
1: a=1
2: ok
3: ok
4: źle
Następnie zakładam a+2=0 czyli a=−2
−2x+y+z=1
x+y−2z=−2
x−2y+z=1
−2x−y+z=−2
1−4: 2y = 3
−2x+3/2+z=1
x+3/2−2z=−2
x−3+z=1
2*1+2: −4x+3 + x+3/2=0 x=3/2, z=5/2
3: ok
rozwiązanie: a=−2, x=y=3/2, z=5/2
9 sty 22:30