Poparcie dla partii Radykalni w kwietniu było równe 24% a w maju wzrosło do 27%.
marta19: Poparcie dla partii Radykalni w kwietniu było równe 24% a w maju wzrosło do 27%.O ile % wzrosło
poparcie dla partii radykalni?
14 sty 16:12
Łukasz: 0,24 − 100%
0,27 − X%
dajesz na krzyż i masz
x%=(0,27*100%)/0,24 i masz wynik
14 sty 16:13
Łukasz: tzn będziesz widziała o ile wzrosło, wtedy odejmiesz i masz
14 sty 16:14
Łukasz: czyli 12,5%
14 sty 16:15
krzysiek: 24% − 100%
27% − x
24x=2700/24
x=112,5%
Odp. Wzrosło o 12,5%
14 sty 16:15