Proszę o pomoc
Ela: W pewnej szkole ustawiono uczniów w kwadrat, rzędów było tyle samo ilu uczniów w każdym
rzędzie.Gdy zaczęto ustawiać uczniów w prostokąt zmniejszając liczbę rzędów o 6, ale
zwiększajac zato liczbę uczniów w każdym rzędzie o 5 zauważono ze brakuje uczniów do takiego
ustawienia. Oblicz ilu najmniej uczniów mogła liczyć ta szkoła ?
9 sty 20:36
ela: to była podstawówka po zlikwidowaniu gimnazjum
9 sty 20:42
Ela: XD, czy może to być taka nierówność:
x2>(x−6)(x+5)
9 sty 20:49
ela: raczej w druga stronę
9 sty 20:55
Ela: Ale przecież to w tym kwadracie uczniów starczyło, a w prostokącie brakowało
9 sty 20:59
Mila:
Przy tej treści brak rozwiązania .
Natomiast zmniejszając liczbę rzędów o 5 i zwiększając
liczbę uczniów w każdym rzędzie o 6 mamy taką sytuację.
x2− liczba uczniów w szkole
(x−5)*(x+6)− liczba uczniów potrzebna do nowego ustawienia
(x−5)*(x+6)−x2− brakująca liczba uczniów
x2+6x−5x−30−x2=x−30
x−30>0
x>30
1)
dla x=30 mamy
n=30*30=900 uczniów
30−5=25
30+6=36 , 25*36=900 można ustawić wg nowego systemu i nic nie brakuje
2) dla x=31
31*31=961
31−5=26
31+6=37
26*37=962 potrzeba o jednego ucznia więcej do nowego ustawienia
Zatem najmniej mogło być 961 uczniów.
9 sty 22:11