granica ciągu
Adamm: kolejne zadanie, mam nadzieję trudniejsze
oblicz limn→∞ n√(1+1/n)(1+2/n)...(1+n/n)
znam odpowiedź, to wyzwanie dla innych
9 sty 20:06
Jack:
lim n√1+1n * n√1+2n * ... * n√1+nn = 1*1*1*1*...*1 = 1
n−>∞
?
9 sty 20:12
Adamm: źle
9 sty 20:13
Jack: co źle ?
9 sty 20:13
Adamm: twoja granica, tam masz coraz większą liczbę liczb przez które mnożysz, wynik to nie 1
9 sty 20:14
zef: lim
n√e=0

n→
∞
9 sty 20:14
9 sty 20:15
zef: lim
n√en=e A może tak ?

n→
∞
9 sty 20:16
Adamm: ...
wolfram też czasami kłamie
9 sty 20:17
Jack: wolfram nie umie klamac
9 sty 20:18
Adamm: | | 4 | |
jestem 100% pewien że wynik to |
| |
| | e | |
wolfram pokazuje błędnie
9 sty 20:22
Mariusz:
Tylko Wolfram pokazuje błędnie Maple pokazuje dobrze
9 sty 20:27
9 sty 20:32
Jack: no dobra, mylilem sie, to jest dziwne.
Zapewne trza to ugryzc jakos tak
| | 1 | | 2 | | 3 | | n | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )*...*(1+ |
| ) = |
| | n | | n | | n | | n | |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | n+n | |
= |
| * |
| * |
| * ... * |
| = |
| | n | | n | | n | | n | |
| | (n+1)(n+2)(n+3)...(n+n) | |
= |
| = ... |
| | nn | |
9 sty 20:39
Adamm: można to zrobić wzorem Stirlinga
chociaż to nie to jak otrzymałem tą granicę
9 sty 20:45
Mariusz:
I co masz jakiś pomysł np ograniczenie tego wyrażenia nierównościami z obydwu stron ?
Można spróbować zlogarytmować i liczyć całką
9 sty 20:49
Adamm: bierzemy logarytm, mamy
| | ln(1+1/n)+ln(1+2/n)+...+ln(1+n/n) | |
limn→∞ |
| = ∫12 ln(x) dx = 2ln2−1 |
| | n | |
| | 4 | |
stąd n√(1+1/n)...(1+n/n)→ |
| |
| | e | |
9 sty 20:54
Adamm: | | (1+1/(n+1))...(1+(n+1)/(n+1)) | |
limn→∞ n√(1+1/n)...(1+n/n) = limn→∞ |
| |
| | (1+1/n)...(1+n/n) | |
=
| | 2n+1 | 1 | | 4 | |
= limn→∞ 2 |
|
| = |
| |
| | n+1 | | | e | |
10 sty 13:12
Kacper:
Wolfram zazwyczaj nie kłamie, tylko nie rozumie to co wpiszecie.
10 sty 16:28
Adamm: Kacper, skąd wiesz? wolfram zinterpretował wpis Jacka, co raczej znaczy że rozumie
co prawda jeśli inaczej to napiszę, wynik dostaję dobry, ale to pewnie dlatego że algorytm
jest inny, ale nie wiem, nie jestem programistą
10 sty 16:31
Adamm: chyba że przez "nie rozumie" masz na myśli używa złego algorytmu, ale o to chodzi że powinien
używać dobrego więc "kłamie"
10 sty 16:37
10 sty 16:42