matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
abcdef:
Oblicz granice ciągu
n
a
n
= (
) ^^ (2n+1)
n+1
^^ do potęgi
9 sty 19:54
Mariusz:
Pobaw się liczbą e
9 sty 20:01
Jack:
n
n+1−1
−1
=
= 1 +
n+1
n+1
n+1
oraz
−1
−1
1
lim (1 +
)
2n+1
= lim [(1+
)
n+1
]
2n+1
n+1
= (e
−1
)
2
=
n+1
n+1
e
2
n−>
∞
9 sty 20:02