urodziny
klaudia: Tomek zaprosił na urodziny 8 osób: 5 chłopców i 3 dziewczynki. Goście przychodzili pojedynczo.
Jakie jest prawdopodobieństwo. że najpierw przyszły wszystkie dziewczynki?
Proszę o dokładne wytłumaczenie
9 sty 19:14
Adamm: jak nie rozumiesz to narysuj sobie drzewko
9 sty 19:18
Mila:
albo tak:
|Ω|=8! na tyle sposobów można ustawić 8 osób w rzędzie ( szeregu?)
A− najpierw przyszły wszystkie dziewczynki
|A|=3!*5!
| | 3!*5! | | 6*5! | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 8! | | 5!*6*7*8 | | 56 | |
9 sty 19:28
praktyczny probabilista: one zawsze się spóźniają więc prawdopodobieństwo jest minimalne
9 sty 20:44
Mila:

to prawda, takie już jesteśmy
10 sty 00:03