matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
blcxn:
Zapisz liczbę log
5
3 za pomocą s i t, jeśli s=log
2
5 i t=log
3
8
9 sty 18:09
Jerzy:
log
2
5 = s
1
1
1
3
log
3
8 = t ⇔ log
8
3 =
⇔
log
2
3 =
⇔ log
2
3 =
t
3
t
t
log
2
3
3
t
3
log
5
3 =
=
=
log
2
5
s
t*s
10 sty 09:26