matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równani
Kamil:
a) 6
x+1
+6
1−x
=37
9 sty 16:51
Natalia:
1
6
x
*6+(
)
x−1
=37
6
1
6
x
*6+(
)
x
*6=37
6
t=6
x
;t>0
1
6t+6*
=37/:t
t
6t
2
+6−37t=0 Δ=1225=35
2
1
t=
lub t=6
6
x=−1 lub x=1
9 sty 17:03