Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X
Marta: Z odcinka [0, 1] losujemy dwie liczby. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X przyjmującej
wartości równe minimum
z wylosowanych liczb. Proszę o nakierowanie jak zabrać się za to zadanie. Nie potrafie stworzyć
dobrego rysunku, jedynie co to zaznaczyłam obszar Ω.
Domyślam sie, że bedzie X przyjmie wartosć x gdy x<y, oraz y gdy x>y. Ale jak za to się
poprawnie zabrać, co po kolei zrobić.
9 sty 16:39
g: Najpierw policz dystrybuantę D(x), czyli prawdopodobieństwo tego, że obie liczby są
nie mniejsze niż x.
D(x) = P[a≥x ⋀ b≥x]
Funkcję gęstości rozkładu uzyskasz różniczkując D(x) po x.
9 sty 21:33
g: Źle

jeszcze raz:
D(x) = P[X≤x] = P[a≤x ⋁ b≤x] = 1 − P[a>x ⋀ b>x]
9 sty 22:05
marta: Więc wybacz może jestem głupia, ale nie ogarniam(tego cąłego prawdopodobieństwa) tego jak mam
niby stowrzyć z tego polecenia dystybuante. Tylko tyle przychodzi mi do głowy, że
0 dla x<0
F(x)= 1/2 x2 dla x∊<0;1)
1 dla x ≥ 1
10 sty 18:00