Funkcja uwikłana
babel: y2−x3+2x2−x=0
wyznacz ekstrema!
mam pytanie, czy punkty w ktorych moze byc ekstremum to (1,0) , (1/3, 2/3√3), (1/3, −2/3√3)
Moglby mi to ktos sprawdzic?
9 sty 16:27
Adamm: 2yy'−3x2+4x−1=0
y'=0 ⇔ −3x2+4x−1=0 ⇔ x=1/3 lub x=1
powinno być ok
9 sty 16:31
babel: tylko ze jak w tym pierwszym wychodzi y=0 to pozniej przy liczeniu drugiej pochodnej y'' mamy
dzielenie przez 0,
to oznacza, ze tam w tym punkcie (1,0) nie ma po prostu ekstremum?
9 sty 16:34
babel: ktoś, coś?
9 sty 17:07