granica
Adamm: | | 1+2k+3k+..+xk | |
oblicz limx→∞ |
| , k>−1 |
| | xk+1 | |
wstawiam to jako wyzwanie (może) a nie jako coś co chcę wiedzieć
9 sty 16:07
matematyk: twierdzenie Stolza
9 sty 18:01
Krzysiek: | | 1k+2k+...+xk | |
1. Zakładam, że limx→∞ |
| =0 |
| | xk+1 | |
2. x→x+1
| | 1k+2k+...+xk+(x+1)k | | 1 | | 1k+2k+...+xk | |
limx→∞ |
| = |
| * |
| |
| | (x+1)k+1 | | x+1 | | xk+1 | |
| | (x+1)k | | 1 | | 1 | |
+ |
| =limx→∞ |
| *0+ |
| =0 |
| | (x+1)k+1 | | x+1 | | x+1 | |
9 sty 18:13
matematyk: To wyżej jest źle
9 sty 18:27
Adamm: no tak, twierdzenie Stolza od razu załatwia to zadanie
myślałem nad innym rozwiązaniem
9 sty 18:33
Mariusz:
Krzysiek to nie tak już dla k=1 mamy
9 sty 18:34
Mariusz:
Adam myślałeś nad policzeniem sumy częściowej czy możliwością
policzenia tego jako całki oznaczonej chociaż z całką to byłby chyba kiepski pomysł
9 sty 18:37
Adamm: myślałem nad policzeniem całki oznaczonej
wpadłem na takie zadanie licząc sumę Riemanna dla x2, pomyślałem że może to być
ciekawe, chociaż okazało się trywialne
9 sty 18:41