pochodna
sara: wyznacz pochodna cząstkowa pierwszego rzędu funkcji :
a) z= cosxsiny
b) z= xy ,gdy x>0
9 sty 15:08
Jerzy:
a)
zx = −sinx*siny
zy = cosx*cosy
9 sty 15:09
Jerzy:
b)
zx = y*xy−1
zy = lnx*xy
9 sty 15:10
sara: dzięki , a mogę prosić jeszcze o jeden przykład

chcę sprawdzić swój wynik
9 sty 15:16
9 sty 15:18
sara: bo w tym trzeba wykorzystać wzór za dzielenie pochodnych, prawda ?
9 sty 15:18
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| , a x2 + 1 to stała. |
| | y | | y2 | |
9 sty 15:19
Jerzy:
| | 1 | |
A w pierwszym |
| to stała, a pochodna z x2 + 1 = 2x |
| | y | |
9 sty 15:20
sara: aaa no faktycznie, wychodzi to samo, ale twój sposób szybszy
9 sty 15:27