twierdzenie Darteaux, udowodnij
Maria: Witam, prosze o pomoc.
a) Udowodnij, że istnieją min. dwa x nalezace do (0,2), dla których
x3−x−√x+1/2=0
(Podpowiedź: użyj twierdzenia Darteaux)
9 sty 14:43
Adamm: f(x)=x3−x−√x+1/2
f(0)=1/2
f(1)=−1/2
f(2)=6,5−√2
mamy f(0)>0 oraz f(1)<0 zatem na mocy tw. Cauchy'ego−Bolzano istnieje c∊(0;1) takie że f(c)=0
oraz f(1)<0, f(2)>0 więc istnieje takie d∊(1;2) że f(d)=0
9 sty 14:46
Adamm: tak poza tym, szanuj nazwiska innych, i nie przekręcaj
9 sty 14:46
Maria: Dziekuje. Troche nie ogarniam smartfona, zmienia mi słówka. Chodzi o twierdzenie Darboux
oczywisxie
9 sty 15:13