rozkłąd wykładniczy
agata: Jedna uszczelka ma okres trwałości t1, a druga t2, okresy te są określone rozkładem
wykładniczym oraz t1>t2. Jakie jest prawdopodobieństwo że trwalsza uszczelka zużyje się
szybciej?
9 sty 14:36
g: okresy trwałości oznaczam T
1, T
2. t
1,t
2 to czasy uszkodzenia
| | e−t1/T1 | | e−t2/T2 | |
f (t1,t2) = |
| * |
| |
| | T1 | | T2 | |
to wyżej to łączna funkcja gęstości prawdopodobieństwa uszkodzenia.
szukane pr.stwo jest całką z tej funkcji po obszarze z zachowaniem warunku t
1<t
2, czyli tego
że trwalsza uszczelka uszkodzi się pierwsza.
P = ∫∫ f(t
1,t
2) dt
1dt
2 po obszarze: 0≤t
2<
∞, 0≤t
1<t
2
Najpierw całkuję po t
1
| | e−t1/T1 | |
∫0t2 |
| dt1 = 1 − e−t2/T1 |
| | T1 | |
Teraz po t
2
| | e−t2/T2 | | T2 | |
∫0∞ (1 − e−t2/T1)* |
| dt2 = |
| |
| | T2 | | T1+T2 | |
9 sty 16:30