podaj dwa dzielniki pierwsze tej liczby
Kamila: Dana jest liczba: (5333 − 3333). Podaj jej dwa dzielniki pierwsze.
9 sty 13:14
piotr: liczba ta jest zakończona zerem, więc 2 i 5
9 sty 13:52
Kamila: A w jaki sposób można dojść do tego, że ostatnią cyfrą jest 0? Z góry bardzo dziękuję za
krótkie wyjaśnienie
9 sty 14:12
Adamm: 5333−3333=(53−33)(5332+533133+5330332+...+3332)
stąd już widać że 5333−3333 jest podzielne przez 20
9 sty 14:30
Adamm: lub inaczej
| | | | | |
(50+3)33=5033+ | 50323+...+ | 50*332+333 |
| | | |
| | | | | |
(30+3)33=3033+ | 3032*3+...+ | 30*332+333 |
| | | |
teraz wszystkie wyrazy oprócz ostatnich są podzielne przez 10, więc cyfra jedności
to reszta z dzielenia przez 10, 3
33−3
33=0
9 sty 14:35
Kamila: Przepraszam, może jestem zbyt słabo zaawansowana, ale niezbyt rozumiem, co oznacza ten zapis w
nawiasie przy rozpisywaniu tych działań w drugiej metodzie?
9 sty 14:41
Adamm: symbol Newtona
| | n! | |
= |
| przy czym 0≤k≤n oraz k, n∊ℕ |
| | (n−k)!k! | |
9 sty 14:42