matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
lololol:
Pochodna f(x)=x
x
Proszę o wyjaśnienie nie o wynik bo wolframa też umiem sb wpisać
9 sty 12:55
Jerzy:
f(x) = e
lnx
x
= e
xlnx
1
f'(x) = e
xlnx
*(xlnx)' = e
xlnx
(lnx + x*
) = x
x
(lnx + 1)
x
9 sty 12:57