całki
smiec: Witam,
Uczę się całek. Nauka szła mi pomyślnie dopóki nie trafiłem na metodę podstawiania.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, który element całki podstawiać pod zmienną?
Jak to się robi i dlaczego?
9 sty 12:42
Benny: Podaj jakiś przykład
9 sty 12:45
smiec: ∫sinxcos10xdx
9 sty 12:47
9 sty 12:48
Jerzy:
Podstawiamy: cosx = t ; − sinxdx = dt ; sinxdx = − dt i otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
− ∫t10dt = − |
| t11 + C = − |
| (cosx)11 + C |
| | 11 | | 11 | |
9 sty 12:50
Jerzy:
| | 1 | |
Zauważ,że: x − 5 = |
| (2x − 10) i mamy: |
| | 2 | |
| 1 | | 2x − 10 | |
| ∫ |
| dx ... |
| 2 | | x2 − 10x + 9 | |
teraz zauważ,że licznik jest pochodną mianownika:
| | 1 | |
= |
| ln|x2 −10x + 9| + C |
| | 2 | |
| | f'(x) | |
Korzystamy ze wzoru:∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
9 sty 12:55