wykaż, że
Kamila: udowodnij, że jeśli x jest szóstym− , y osiemnastym− , a z trzydziestym ósmym wyrazem 2 ciągów:
geometrycznego i arytmetycznego, to xy−z * yz−x * zx−y = 1
9 sty 12:18
g:
y = x*q12 z = x*q32
y = x+12r z = x+32r
x−20r * x32r * q12*32r * x−12r * q32*(−12r) = x0 * q0 = 1
9 sty 13:48
Kamila: Dziękuję bardzo! Ale czy mogłabym prosić o jakieś krótkie wyjaśnienie, ponieważ nie mogę
wydedukować co w tym przypadku oznaczają symbole q, r..?
9 sty 14:10
g:
q to iloraz ciągu geometrycznego (an+1 = an*q)
r to krok ciągu arytmetycznego (an+1 = an+r)
9 sty 15:46