W trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono środkowe BD i B1D1. Wykaż, że jeżeli |BD|
Maja: W trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono środkowe BD i B1D1. Wykaż, że jeżeli |BD| = |B1C1| oraz
|kąt DBC| = |kąt D1B1C1|, yo trójkąt ABC = A1B1C1.
Proszę o pomoc.
14 sty 16:02
Majka: prosze!
14 sty 17:55
Pitbull98: Majka mam pytanie te trojkaty maja byc rowne

? a nie przystajace?
14 sty 18:03
Majka: przystające
14 sty 18:07
Pitbull98: ok zaraz zrobie
14 sty 18:08
Pitbull98: Jezeli BD=B1D1 i katy DBC=D1B1C1 to boki CB i C1B1 takze sa rowne
Trojkaty sa przystajace bo cecha przystawania bkb jest zachowana
14 sty 18:16
Pitbull98: Maja a mozesz sprawdzic czy dobrze przepisalas tresc zadania
14 sty 18:18
Pitbull98: Brakuje mi tam czegos BC=C1B1
14 sty 18:18
Majka: W trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono środkowe BD i B1D1. Wykaż, że jeżeli |BC| = |B1C1| oraz
|kąt DBC| = |kąt D1B1C1|, to trójkąt ABC = A1B1C1.
był błąd przepraszam.
14 sty 18:20
Dan123: ok teraz wszystko sie zgadza
14 sty 18:21
Majka: a jak to wykazać?
14 sty 18:23
Majka: bo mam jeszcze dwa podobne zadania i nie wiem jak je udowodnić.
14 sty 18:26
Pitbull98: a czy ty masz to zadanie ze zbiory zadan klaczkowa
14 sty 18:27
Majka: dokładnie
14 sty 18:30
Majka: klasa 1 liceum
14 sty 18:30
Pitbull98: zadanie nr 4.71
14 sty 18:30
Majka: tak, miałam zrobić zadania 4.71, 4.72, 4.73
14 sty 18:32
Pitbull98: hahahah Maja przeczytaj dokladnie tresc
Zastanawieam sie co jest nie tak i brakowalo mi danych
14 sty 18:33
Majka: bo ja pisząc poplątałam dwa zadania xd
14 sty 18:34
Majka: przepraszam , że tak namieszałam.
14 sty 18:35
Pitbull98: 4.71
Dowod Jezeli BD=B1D1 i BC=B1C1 i katy sa odpowiednio rowne zatem klania sie cecha
przystawania trojkatow bok,kąt,bok a z tego wynika ze trojkaty sa przystajace
14 sty 18:35
Pitbull98: 4.72 podobnie robisz
z tresci zadanie widac ze dwusieczne sa rowne i odcinek DA=D1A1 i katy takze sa rowne
analogicznie cecha przystawania trojkatow bkb czyli dowod zostal przeprowadzony
14 sty 18:38
Pitbull98: rozumiesz to
14 sty 18:41
Majka: no faktycznie masz racje.
a 4.73 ?
14 sty 18:44
Pitbull98: hmm ja bymn to tak zobil
wysokosci sa rownej dlugosci , wysokosc opuszczona jest zawsze pod katem prostym
narysuj sobie trojkat i popatrz na taki maly DCB jezeli jeden kat ma 90 stopni drugi np α to
trzeci musi miec 180 −α−90
w trojkacie przystajacym jest tak samo czyli cecha bok bok bok
podobnie udowodnisz druga polowke trojkata i napsizesz ze ΔABCprzystajacy do ΔA1B1C1
troche zagwatmalem ale inaczej nie potrafie tlumaczyc
14 sty 18:50
Majka: już załapałam o co chodzi. dziękuje bardzo za pomoc!
14 sty 18:55