wykaż, że
Kamila: Należy wykazać, że jeśli a>b>0 i a2+b2=4ab, to log(a+b) − log(a−b) = log3 : 2
9 sty 12:13
relaa:
Z założeń a > b > 0 oraz a2 + b2 = 4ab otrzymujemy, że a = (2 + √3)b. Dalej dasz radę.
9 sty 13:54
Kaja: Dziękuję bardzo! Ale czy mogłabym prosić o krótkie wyjaśnienie jak po kolei przekształcić ww
założenia, żeby otrzymać tę wartość a?
9 sty 14:16
relaa:
a2 + b2 = 4ab
a2 − 4ab + b2 = 0
a2 − 4ab + 4b2 − 3b2 = 0
(a − 2b)2 − 3b2 = 0
(a − 2b − 3b)(a − 2b + 3b) = 0
9 sty 14:20
relaa:
(a − 2b − √3b)(a − 2b + √3b) = 0
9 sty 14:23
Kaja: teraz wszystko jasne, bardzo dziękuję!
9 sty 14:30
Eta:
Można też tak:
Jeżeli taka równość log(a+b)−log(a−b)= log3 :2 zachodzi
to przekształcamy ją równoważnie
| | a+b | | a+b | |
2 log |
| = log3 ⇔ ( |
| )2=3 ⇔ a2+2ab+b2= 3a2−6ab+3b2 |
| | a−b | | a−b | |
⇔ 2a
2−8ab+2b
2=0 /:2 ⇔ a
2+b
2=4ab −−− zgodne z założeniem
zatem taka równość zachodzi
9 sty 22:55