matematykaszkolna.pl
problematyczna całka OLa123:
 3x2−5x+2 

dx=
 x3−2x2+3x−6 
9 sty 11:57
piotr:
 17 x − 1 4 
=∫(

+

)dx
 7 (x2 + 3) 7 (x − 2) 
9 sty 12:21
OLa123: możesz wytłumaczyc skąd piotr tak zapisałeś i z czego to wynika ? emotka
9 sty 12:22
OLa123: i jeszcze mam takąemotka
 2x+1 

dx
 (x2+1)2 
9 sty 12:34
piotr: x3−2x2+3x−6 = (x2+3)(x−2)
3x2−5x+2 Ax+B C 

=

+

x3−2x2+3x−6 x2+3 x−2 
(Ax+B)(x−2) + C(x2+3) = 3x2−5x+2 ⇒ (A+C)x2 + (−2A+B)x−2B+3C = 3x2−5x+2 ⇒ (A+C)=3; (−2A+B)=−5; −2B+3C = 2 ⇒ A = 17/7, B = −1/7, C = 4/7
9 sty 12:39
OLa123: dzięki bardzo emotka
9 sty 12:50
OLa123: pomógłby ktos jeszcze w tej drugiej całce? emotka
9 sty 12:56
Jerzy:
 2x 1 
= ∫

dx + ∫

dx
 (x2 + 1)2 (x2 +1)2 
9 sty 13:15
Jerzy: Pierwsza przez podstawienie: x2 + 1 = t
 1 + x2 x2 x 
Druga: = ∫

dx − ∫

dx = arctgx − ∫x*

dx
 (1+x2)2 (1+x2)2 (1 + x2)2 
.... i ostatnia przez części.
9 sty 13:21
Jerzy:
 x 
u = x v' =

 (1+x2)2 
 1 
u' = 1 v = −

 2(1+x2) 
9 sty 13:26
Mariusz:
 (2x+1) a1x+a0 b1x+b0 

dx=

+∫

dx
 (x2+1)2 x2+1 x2+1 
(2x+1) a1(x2+1)−2x(a1x+a0) b1x+b0 

=

+

(x2+1)2 (x2+1)2 x2+1 
(2x+1) a1(x2+1)−2x(a1x+a0)+(b1x+b0)(x2+1) 

=

dx
(x2+1)2 (x2+1)2 
2x+1=a1(x2+1)−2x(a1x+a0)+(b1x+b0)(x2+1) 2x+1=a1x2+a1−2a1x2−2a0x+(b1x3+b1x+b0x2+b0) 2x+1=b1x3+(b0−a1)x2+(b1−2a0)x+(a1+b0) b1=0 b0=a1 2a0=−2 2a1=1
 1x−2 1 dx 
=


+


 2(x2+1) 2 x2+1 
 1x−2 1 
=


+

arctan(x)+C
 2(x2+1) 2 
9 sty 13:27
Mariusz: Tak jak pokazał Jerzy też można
9 sty 13:28
piotr:
 2x 1 

= −

+ C
 (1+x2)2 1+x2 
trik: w liczniku dodajemy i odejmujemy x2 i mamy:
 1 1 x2 

dx =∫

dx−∫

dx=
 (1+x2)2 1+x2 (1+x2)2 
 x 
= arctgx − ∫x

dx
 ( 1+x2)2 
przez części:
 x 1 1 
∫x

dx = x ( −

) +∫

dx =
 (1+x2)2 2(1+x2) 2(1+x2) 
 x 1 
= −

+

arctgx.
 2(1+x2) 2 
9 sty 13:32
relaa: To jeszcze jedne sposób na dokładkę.
 x2 

dx również można liczyć przez podstawienie
 (x2 + 1)2 
x = tg(u) ⇒ dx = [tg2(u) + 1]du, wtedy otrzymamy całkę postaci
 tg2(u) • [tg2(u) + 1] 

du = ∫ tg2(u) • cos2(u) du = ∫ sin2(u) du =
 [tg2(u) + 1]2 
 1 1 1 1 

du − ∫

cos(2u) du =

u −

sin(2u) + C =
 2 2 2 4 
1 x 

tg(x) −

+ C
2 2(x2 + 1) 
9 sty 13:40
OLa123: super dzięki Wam raz jeszcze!
9 sty 13:41
relaa:
 1 x 
Oczywiście winno być na końcu

arctg(x)

+ C.
 2 2(x2 + 1) 
9 sty 13:42
Mariusz: relaa tylko że funkcje trygonometryczne całkuje się później niż wymierne Pomysł Jerzego i ten co pokazałem jest ok
9 sty 13:51
relaa: Przecież nie napisałem, że Państwa pomysł jest zły, zaprezentowałem inny i też poprawny.
9 sty 13:56