problematyczna całka
OLa123: | | 3x2−5x+2 | |
∫ |
| dx= |
| | x3−2x2+3x−6 | |
9 sty 11:57
piotr: | | 17 x − 1 | | 4 | |
=∫( |
| + |
| )dx |
| | 7 (x2 + 3) | | 7 (x − 2) | |
9 sty 12:21
OLa123: możesz wytłumaczyc skąd piotr tak zapisałeś i z czego to wynika ?
9 sty 12:22
OLa123: i jeszcze mam taką
9 sty 12:34
piotr: x
3−2x
2+3x−6 = (x
2+3)(x−2)
| 3x2−5x+2 | | Ax+B | | C | |
| = |
| + |
| |
| x3−2x2+3x−6 | | x2+3 | | x−2 | |
(Ax+B)(x−2) + C(x
2+3) = 3x
2−5x+2
⇒ (A+C)x
2 + (−2A+B)x−2B+3C = 3x
2−5x+2
⇒ (A+C)=3; (−2A+B)=−5; −2B+3C = 2
⇒ A = 17/7, B = −1/7, C = 4/7
9 sty 12:39
OLa123: dzięki bardzo
9 sty 12:50
OLa123: pomógłby ktos jeszcze w tej drugiej całce?
9 sty 12:56
Jerzy:
| | 2x | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 +1)2 | |
9 sty 13:15
Jerzy:
Pierwsza przez podstawienie: x
2 + 1 = t
| | 1 + x2 | | x2 | | x | |
Druga: = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = arctgx − ∫x* |
| dx |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | | (1 + x2)2 | |
.... i ostatnia przez części.
9 sty 13:21
9 sty 13:26
Mariusz:
| | (2x+1) | | a1x+a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+1)2 | | x2+1 | | x2+1 | |
| (2x+1) | | a1(x2+1)−2x(a1x+a0) | | b1x+b0 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | x2+1 | |
| (2x+1) | | a1(x2+1)−2x(a1x+a0)+(b1x+b0)(x2+1) | |
| = |
| dx |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
2x+1=a
1(x
2+1)−2x(a
1x+a
0)+(b
1x+b
0)(x
2+1)
2x+1=a
1x
2+a
1−2a
1x
2−2a
0x+(b
1x
3+b
1x+b
0x
2+b
0)
2x+1=b
1x
3+(b
0−a
1)x
2+(b
1−2a
0)x+(a
1+b
0)
b
1=0
b
0=a
1
2a
0=−2
2a
1=1
| | 1 | x−2 | | 1 | | dx | |
= |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | 2 | (x2+1) | | 2 | | x2+1 | |
| | 1 | x−2 | | 1 | |
= |
|
| + |
| arctan(x)+C |
| | 2 | (x2+1) | | 2 | |
9 sty 13:27
Mariusz:
Tak jak pokazał Jerzy też można
9 sty 13:28
piotr: | | 2x | | 1 | |
∫ |
| = − |
| + C |
| | (1+x2)2 | | 1+x2 | |
trik: w liczniku dodajemy i odejmujemy x
2 i mamy:
| | 1 | | 1 | | x2 | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | (1+x2)2 | | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
| | x | |
= arctgx − ∫x |
| dx |
| | ( 1+x2)2 | |
przez części:
| | x | | 1 | | 1 | |
∫x |
| dx = x ( − |
| ) +∫ |
| dx = |
| | (1+x2)2 | | 2(1+x2) | | 2(1+x2) | |
| | x | | 1 | |
= − |
| + |
| arctgx. |
| | 2(1+x2) | | 2 | |
9 sty 13:32
relaa:
To jeszcze jedne sposób na dokładkę.
| | x2 | |
∫ |
| dx również można liczyć przez podstawienie |
| | (x2 + 1)2 | |
x = tg(u) ⇒ dx = [tg
2(u) + 1]du, wtedy otrzymamy całkę postaci
| | tg2(u) • [tg2(u) + 1] | |
∫ |
| du = ∫ tg2(u) • cos2(u) du = ∫ sin2(u) du = |
| | [tg2(u) + 1]2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| du − ∫ |
| cos(2u) du = |
| u − |
| sin(2u) + C = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | x | |
| tg(x) − |
| + C |
| 2 | | 2(x2 + 1) | |
9 sty 13:40
OLa123: super dzięki Wam raz jeszcze!
9 sty 13:41
relaa:
| | 1 | | x | |
Oczywiście winno być na końcu |
| arctg(x) − |
| + C. |
| | 2 | | 2(x2 + 1) | |
9 sty 13:42
Mariusz:
relaa tylko że funkcje trygonometryczne całkuje się później niż wymierne
Pomysł Jerzego i ten co pokazałem jest ok
9 sty 13:51
relaa:
Przecież nie napisałem, że Państwa pomysł jest zły, zaprezentowałem inny i też poprawny.
9 sty 13:56