calka
jola: ∫ex sinx dx
9 sty 10:30
Jerzy:
Przez części:
v' = ex u = sinx
v = ex u' = cosx
9 sty 10:36
Mariusz:
Przez części dwa razy
Jeżeli chodzi o dobór części to możesz wziąć do całkowania
zarówno funkcję wykładniczą jak i trygonometryczną
∫e
xsin(x)dx
du=e
xdx v=sin(x)
u=e
x dv=cos(x)dx
∫e
xsin(x)dx=e
xsin(x)−∫e
xcos(x)dx
∫e
xsin(x)dx
du=sin(x)dx v=e
x
u=−cos(x) dv=e
xdx
∫e
xsin(x)dx=−e
xcos(x)+∫e
xcos(x)dx
∫e
xsin(x)dx=e
xsin(x)−∫e
xcos(x)dx
∫e
xsin(x)dx=−e
xcos(x)+∫e
xcos(x)dx
2∫e
xsin(x)dx=e
x(sin(x)−cos(x))
| | 1 | |
∫exsin(x)dx= |
| ex(sin(x)−cos(x))+C |
| | 2 | |
9 sty 10:40
jola: bardzo dziękuję!
9 sty 10:43