Granica funkcji w punkcie
Cezary: Oblicz granicę
| | 3x2 − 14x − 5 | |
lim |
| |
| | 2x2 − 11x + 5 | |
x−>5
Wychodzi mi non stop
3227 a ma wyjść
169. Nie wiem co robię źle

Delta mi wychodzi
dobrze bo w liczniku 256 (wiec pierwiastek z delty = 16) a w mianowniku 81 (wiec pierwiastek =
9)
Pomocy
Cezary: Dzięki wielkie ale nie bardzo rozumiem skąd to 3 i 2 przed nawiasami, bo mi wyszło tak:
| (x+1/3)(x−5) | |
| |
| (x−1/2)(x−5) | |
I tyle, nie wiedziałem co dalej z tym zrobić i wychodził zły wynik.
Dlaczego przed nawias dałeś 3 i 2 skoro to są argumenty do a do delty i jak sie wyliczy miejsce
zerowe to chyba nie trzeba ich pisać?
Dzięki
Jack:
Z definicji.
Rownanie kwadratowe w postaci ogolnej:
ax
2 + bx + c = 0
Zapisane w postaci iloczynowej to
a(x−x
1)(x−x
2)
Np. Jak mamy rownanie 2x
2 − 8x + 8
No to widzimy ze jak wyciagniemy dwojke to zostaje nam wzor skroconego mnozenia
tzn. 2(x
2−4x+4) = 2(x−2)
2
Teraz sposob z delta :
Δ = 0
Wiec nasze rownanie to y=(x−2)
2?
Jak to wymnozymy to bedziemy miec 2 razy wszystkiego za malo.
Dlatego ten wspolczynnik kierunkowy "a" jest wazny.