reguła de L'Hospitala
Wiki : x−>0
+
oblicz granicę z reguły de L'Hospitala
9 sty 00:54
Metis: ln(arcsin(6x)) czy lnx*(arcsin(6x))

Zapisuj nawiasy
9 sty 00:57
Wiki : to pierwsze
9 sty 00:58
Wiki : ma wyjść 1
9 sty 01:00
Metis: Policzę Ci pochodne, poźniej już tylko użyj granic specjalnych.
Licznik:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ln(arcsin(6x))]' = |
| *(arcsin(6x))' = |
| * |
| *(6x)'= |
| | arcsin(6x) | | arcsin(6x) | | √1−36x2 | |
Mianownik:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ln(arcsin(x))]' = |
| *(arcsin(x))'= |
| * |
| |
| | arcsin(x) | | arcsin(x) | | √1−x2 | |
9 sty 01:11
Wiki : no pochodne mi dobrze wyszły, nie wiem co dalej..
9 sty 14:33
Adamm: | 6arcsin(x)√1−x2 | |
| |
| arcsin(6x)√1−36x2 | |
| | arcsin(x) | |
granica limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
9 sty 14:41
Wiki : tak samo to sobie zapisałam, ale te nieszczęsne 6 mnie mylą.. czylii...
| | 6arcsin(x) | |
|
| =1? |
| | arcsin(6x) | |
czemu tak jest? ;c
9 sty 14:49
Adamm: | 6x | arcsin(x) | |
|
| → 1 |
| arcsin(6x) | x | |
już rozumiesz?
9 sty 14:50
Wiki : aa no teraz już tak.. dziękuję <3
9 sty 14:52