trygonometria
abacd: Oblicz wartosc wyrażenia
−cosπ*cos2 π12 − 2sin2π12*sinπ6
z tego zrobiłem −cos180 * cos2 15 − 2sin2 15 * sin 30
a z tego 1−4sin2 15 * sin30 (nie wiem czy dobrze)
Nie wiem co dalej z tym zrobić.
8 sty 23:44
Jack:
− cos π = − (−1) = 1
zatem
| | π | | π | | 1 | | π | | π | |
1 * cos2 |
| − 2sin2 |
| * |
| = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | |
(korzystamy ze wzoru cos(2α) = cos
2α − sin
2α)
| | π | | π | | √3 | |
... = cos(2* |
| ) = cos |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | | 2 | |
9 sty 00:06
abacd: Wielkie dzięki.
9 sty 00:21