Zadanie f.kw
Omian: Określ znaki miejsc zerowych funkcji kwadratowej : 3x2 − 5x + 6 bez obliczania ich wartości.
8 sty 22:41
Metis: wzory viete'a
8 sty 22:42
Omian: A konkretnie jak to zapisać. Nie mam pomysłu
8 sty 22:45
Omian: Poza tym Δ<0 więc nie wiem jak ja mam to udowodnić wzorami Vieta'a
8 sty 22:48
Jack:
x1*x2 < 0 to miejsca zerowe roznych znakow
x1 * x2 > 0 to miejsca zerowe tego samego znaku
x1 * x2 = 0 to ktores z miejsc zerowych = 0, a drugie dowolne
8 sty 22:48
Omian: Ale u mnie nie ma ani x1 ani x2. Po prostu brak miejsc zerowych. Jak mam to zapisać bo już
naprawdę głupieje z tym
8 sty 22:52
Jack: a no to napisz ze brak miejsc zerowych.
8 sty 23:05
Omian: Bezsensu całkowicie to zadanie. Myślałem że może trzeba zapisać wyjaśnienie dlaczego nie ma
miejsc zerowych bez liczenia delty
8 sty 23:08
5-latek: Wcale nie bezsensu
To jest zadanie na myslenie a nie bezmyslonosc
Zeby skorzystac ze wzorow Vieta zawsze nalezy sprawdzic czy Δ=0 lub Δ>0
9 sty 11:31