geometria analityczna
jwww: Mam problem zdowma zadanaiami.
Napisanie równania prostej przechodzącej przez punkt A(2, 3, 1), ktora jest równoległa do
płaszczyzny
π : x − y + 7z − 1 = 0,
i przecina prostą l w :
x = 1 + 2t,
y = −3 − 4t,
z = 2t, t ∈ R
I drugie:
Dane są dwie proste l : x − 1 = y+4
3 = 1 − z oraz k : 4 − x = y − 1 = z+3
2
Sprawdzenie, czy proste l oraz k leżą w jednej płaszczyźnie. Znaleźć punkty wspólne obu
prostych
(o ile sa). Napisać równanie płaszczyzny zawierającej obie proste (o ile sie da).
8 sty 22:13
Jack:
1)
Napisanie równania prostej przechodzącej przez punkt A(2, 3, 1)
Prosta zapisana parametrycznie bedzie wygladac tak :
x = s1 + 2
y = s2 + 3
z = s3 + 1
gdzie wektor kierunkowy prostej [s1,s2,s3]
ktora jest równoległa do płaszczyzny
π : x − y + 7z − 1 = 0,
czyli wektor normalny plaszczyzny [1,−1,7]
Skoro rownolegla to wektory sa prostopadle czyli iloczyn skalarny = 0
[s1,s2,s3] o [1,−1,7] = s1 − s2 + 7s3 = 0
to jest nasze pierwsze rownanie
s1 − s2 + 7s3 = 0
i przecina prostą l w :
x = 1 + 2t,
y = −3 − 4t,
z = 2t, t ∈ R
tzn. ze spelniony jest uklad rownan
{s1 + 2 = 1 + 2t
{s2 + 3 = −3 − 4t
{s3 + 1 = 2t
no i dokladamy nasze rownanie
s1 − s2 + 7s3 = 0
Rozwiaz.
8 sty 22:26
Jack: oczywiscie tamten uklad ma tylko jedno rozw. (jeden punkt wspolny)
8 sty 22:31
Mila:
Treść niezbyt jasna.
Jack w równaniu parametrycznym prostej nie napisałeś parametru.
[P[JWW}
W drugim zadaniu :
jakie jest równanie pierwszej prostej?
Druga prosta
k:
4 − x = y − 1 = z+3 tak?
Bo tam jeszcze jest dalej cyfra 2.
8 sty 22:48
jwww: l : x − 1 = (y+4)/3 = 1 − z
k : 4 − x = y − 1 = (z+3)/2
8 sty 23:06
Mila:
2)
Jeżeli proste przecinają się lub są równoległe i ich odległość równa 0 , to leżą w jednej
płaszczyźnie.
l:
k
1→=[1,3,−1] wektor kierunkowy prostej l
P
0=(1,−4,1)∊l
x=1+t
y=−4+3t
z=1−t, t∊R
k:
k
2→=[−1,1,2]
P
1=(4,1,−3)∊k
x=4−s
y=1+s
z=−3+2s
P
0P
1→=[3,5,−4]
| 1 | | 3 | |
| ≠ |
| wektory kierunkowe nie są równoległe |
| −1 | | 1 | |
Sprawdzamy czy przecinają się
3 5 −4
1 3 −1
−1 1 2
w=0, proste przecinają się
Rozwiązujemy układ równań:
1+t=4−s
−4+3t=1+s
1−t =−3+2s
t=3−s z (1) równania
po podstawieniu:
s=1
t=2
P=(3,2,−1) punkt przecięcia
2)
Możemy napisać równanie płaszczyzny
n
→=[1,3,−1] x[−1,1,2]=[7,−1,4] wektor normalny płaszczyzny π
P=(3,2,−1)∊π
π:
7*(x−3)−1*(y−2)+4(z+1)=0
π: 7x−y+4z−15=0
================
posprawdzaj rachunki.
9 sty 00:00
Jack: ano, i caly post do kosza ; /
9 sty 00:03
Mila:
Nie przejmuj się
Jack, to trudne zadanie , jutro zrobimy?
Dobranoc
9 sty 00:09
Jack: Dobranoc
9 sty 00:11