reguła de L'Hospitala
Wiki : oblicz używając reguły de L'Hospitala. proszę o rozpisanie.
x−>0
+
8 sty 21:56
Metis:
| | 1 | |
(lnx*sinx)'= |
| *sinx+cosx*lnx |
| | x | |
8 sty 22:00
Wiki : tak rozpisałam, ale dalej nie wychodzi wynik, dlatego rozpisałam drugi raz de L'Hospitalem i
znowu nie wyszło
8 sty 22:07
Jack:
w mianowniku ln(sinx) czy lnx*sinx?
8 sty 22:07
Metis: Własnie
8 sty 22:08
Wiki : noo, to mam dobrze, ale ma wyjść 1, a z tego raczej tyle nie wyjdzie
8 sty 22:10
Metis: w mianowniku ln(sinx) czy lnx*sinx?
8 sty 22:10
Wiki : ln(sinx)
8 sty 22:11
8 sty 22:12
Wiki : z pochodnej z mianownika
8 sty 22:13
Adamm: | | lnx | | | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = |
| | ln(sinx) | | | |
| | sinx | | 1 | |
= limx→0+ |
| * |
| = 1 |
| | x | | cosx | |
8 sty 22:13
Wiki : sinx =0 , x*cosx=0*1=0
8 sty 22:15
Adamm: równanie rozwiązujesz?
8 sty 22:16
Jack:
| | 1 | | sinx | | sinx | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | x | | cosx | | x | | cosx | |
x−>0
x−>0
8 sty 22:17
Wiki : | | 0 | |
nie, ale |
| jak ci wyszło 1  |
| | 0 | |
8 sty 22:17
Metis: Wiki lnx*sinx≠ln(sinx)
8 sty 22:18
8 sty 22:19
Wiki : a dobra czaje.. dzięki
8 sty 22:19
Wiki : no no, znam, zle popatrzyłam
8 sty 22:20