równanko
boligłowa: rozwiąż równanie
błagam pomóżcie, zapewne jakiś banalny bład robię i wynik nie wychodzi
8 sty 21:55
boligłowa: sorki pominełam " = 0 " pod każdym rówaniem
8 sty 21:56
Adamm: −3x
2+6xy=0
x=0 lub x=2y
1. x=0
3y
2−4x
3=0
y=0
2. x=2y
3y
2−4x
3=0
3y
2−32y
3=0
| | 3 | | 3 | |
mamy rozwiązania (x, y), (0, 0), ( |
| , |
| ) |
| | 16 | | 32 | |
8 sty 22:02
Mila:
−3x
2+6xy=0
3y
2−4x
3=0
−−−−−−−−−−
x*(−3x+6y)=0⇔
x=0 lub 6y=3x⇔
x=0 lub 2y=x
1)x=0
3y
2−4*0=0⇔y=0
2)
x=2y
3y
2−4*(2y)
3=0⇔3y
2−4*8y
3=0
y
2*(3−32y)=0
| | 3 | | 3 | |
(0,0) lub x=2* |
| i y= |
| |
| | 32 | | 32 | |
Odp:
x=0 i y=0
lub
8 sty 22:12
lwg: 1. Rozwiązanie to pary (x,y): (x,y)=(0,y) lub (x,y)=(2y,y), gdzie y∊R.
8 sty 22:29
lwg: 1. Odp. (x,y)=(x,0) lub (x,y)=(0,y) lub (x,y)=(2y,y), gdzie x,y∊R.
8 sty 22:38
lwg: 2. Odp. (x,y)=(x,2x√x/3) lub (x,y)=(x,−2x√x/3), gdzie x≥0.
8 sty 23:06
lwg: 1. Odp. (x,y)=(0,y) lub (x,y)=(2y,y), gdzie y∊R.
2. Odp. chyba bez zmian.
9 sty 13:17