Rozwiąż równanie
Arek: Hej, proszę o pomoc. Rozwiąż równanie
a) 5x3 + 525 = 0
b) (4x−1)3 = 729
z góry dzięki
14 sty 15:52
Arek: heh?
14 sty 16:00
Arek: Eta, pomocy!
14 sty 16:05
Arek: :(
14 sty 16:12
Arek: !
14 sty 16:26
aaaa: x3+105=0
x3=−105
x = minus pierwiastek 3 stopnia ze 105
ale pewnie sie pomyliles i tam ma byc 625 wtedy wyjdzie ładnie x=−5
14 sty 16:38
Arek: Nie pomyliłem, mam też inny przykład, np 243x3 − 1 = 0, a w odpowiedziach mam 1/7, ale 1/7
wyjdzie tylko jeżeli byłoby to 343.
14 sty 16:44
Aramis:
b) (4x−1)3= 93 => 4x−1=9 => x = 2,5
14 sty 16:52