calki
smiec: | | xdx | | x | |
czy wynikiem całki: ∫ |
| , będzie: ∫ |
| dx ? |
| | x2+1 | | 13x3+1x | |
8 sty 21:05
piotr: nie
| | 1 | |
wynik to |
| ln(x2+1) + C |
| | 2 | |
8 sty 21:06
smiec: skąd logaytm naturalny?
8 sty 21:06
Adamm: t=x
2+1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ln|t|+c = |
| ln(x2+1)+c |
| 2 | | t | | 2 | | 2 | |
8 sty 21:09
smiec: aaaaa, ok. Jeszcze się nie nauczyłem metody podstawiania.
Myślałem, że można to łopatologicznie rozwiązać, tak samo jak proste całki(wiem, że ta też jest
prosta)
8 sty 21:15
Jack:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)|+c |
| | f(x) | |
8 sty 21:33