Wykaż, że jeśli a+b=1
mariusz: Wykaż, że dla dowolnych x∊R jeśli a+b=1, to a4+b4≥1/8
8 sty 21:01
Eta:
Poprawiam ( napisałam kwadratowa i arytmetyczna) sorry

A ma być: z nierówności między średnimi :
potęgową i arytmetyczną
a+b=1 ( lewa strona dodatnia , zmniejszyć się może (dla liczb takich,że b<0) jedynie prawa
zatem:
| | a4+b4 | | a+b | | 1 | |
4√ |
| ≥ |
| = |
| /4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w
8 sty 22:49
Metis: Tym razem
Etuś zdązyłaś

Już miałem poprawiać!
8 sty 22:52
Eta:
8 sty 22:55
lwg: To Państwo się tu ścigata? Nieźle, nieźle.
8 sty 23:16
Metis:
8 sty 23:41
Eta:
9 sty 00:19