Rozwiąż równanie.
artur360: Cześć wszystkim! Pomagam znajomej w zadaniach, ale brakuje mi pomysłu jak uprościć to równanie.
Z góry dzięki za pomoc

2
2x−1+3*2
x+2−26=0
8 sty 20:32
Adamm: 2
2x−1+3*2
x+2−26=0
t=2
x>0
8 sty 20:34
Natalia: 2
2x *2
−1+3*2
x*2
2−26=0
t=2
x, t>0
8 sty 20:35
Eta:
(2x)2*2−1+3*2x*22−26=0
2x=t, t>0
0,5t2+12t−26=0 . Δ=196 , √Δ=14
t=2 v t=−26<0
dla t=2 2x=2 ⇒ x=1
8 sty 20:40
Eta:
I się.......... "rzucili" jak........
8 sty 20:41
Eta:
A co na to
Artur? ...... pewnie flirtuje ze znajomą
8 sty 20:45
artur360: Bardzo dziękuję wszystkim za szybką pomoc (zwłaszcza, że mamy niedzielny wieczór)! Zapomniałem,
że można stosować takie podstawienia. Z TAKĄ matematyką nie miałem już do czynienia ładnych
parę lat, jednak tylko to zadanie mnie przerosło. Nie, nie flirtuje

Mam dobre serce i lubię
matmę więc zdarza mi się pomagać ludziom. Choć czasem mi też przydaje się pomoc

Jeszcze raz
dzięki i miłego dnia!
8 sty 20:55
Mila:
To zachęcamy do pracy na forum. Tutaj się "rozrywamy" i jednocześnie pomagamy.
8 sty 20:58
Eta:
8 sty 21:09
artur360: A i jeszcze jedno: skąd założenie, że t > 0?
@Mila Kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale uznałem że nie mam wystarczającej wiedzy. Poza tym
ostatnio brakuje mi czasu. Ale nie mówię, że nie, bo czas spędzony z matematyką to zawsze
dobry czas
8 sty 21:12
Mila:
Funkcja wykładnicza y=2x przyjmuje tylko wartości dodatnie.
8 sty 21:17
artur360: No tak! Aż mi wstyd, że nie pamiętam już takich rzeczy. Naprawdę dziękuję i mam nadzieję, że
niedługo tu wrócę. Może uda mi się komuś pomóc, choć jak widać musiałbym odświeżyć sobie
podstawy. Pozdrawiam wszystkich w tym wątku
8 sty 21:24
Mila:
8 sty 21:31