zmienne dyskretne
Ada: Pomocy! Prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe 1/5.
Niech X oznacza liczbę strzałów celnych w wykonanej serii 5 niezależnych strzałów.
Znajdź rozkład zmiennej losowej X. Obliczyć prawdopodobieństwo tego,
że liczba strzałów celnych będzie mniejsza niż dwa.
Podaj najbardziej prawdpodobną liczbę strzałów
8 sty 20:16
Mila:
Liczysz prawdopodobieństwa .
5 prób w schemacie Bernoulliego
n=5
| | 1 | |
p= |
| prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 5 | |
| | 4 | |
q= |
| prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 5 | |
| | | | 4 | | 45 | | 1024 | |
P5(k=0)= | p0* q5=( |
| )5= |
| = |
| |
| | | 5 | | 55 | | 3125 | |
| | | | 1 | | 4 | |
P5(k=1)= | *( |
| )1*( |
| )4=.. |
| | | 5 | | 5 | |
| | | | 1 | | 4 | |
P5(k=2)= | *( |
| )2*( |
| )3=.. |
| | | 5 | | 5 | |
| | | | 1 | | 4 | |
P5(k=3)=P5(k=3)= | *( |
| )3*( |
| )2=.. |
| | | 5 | | 5 | |
| | | | 1 | | 4 | |
P5(k=4)= | *( |
| )4*( |
| )1=... |
| | | 5 | | 5 | |
| | | | 1 | | 4 | | 1 | |
P5(k=5)= | *( |
| )5*( |
| )0= |
| |
| | | 5 | | 5 | | 3125 | |
===================== oblicz wartości
Teraz zrób tabelkę
b) A−liczba strzałów celnych będzie mniejsza niż dwa. ⇔
P(A)=P
5(k=0 lub k=1)=P
5(k=0)+P
5(k=1)=...
c)
najbardziej prawdpodobna liczba celnych strzałów
Porównaj prawd. albo oblicz wg wzoru, na pewno masz w notatkach.
8 sty 20:56
8 sty 20:58
Mila:
8 sty 20:59