matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
cristopor:
Rozwiąż równanie różniczkowe
dy
y
3
−
=
x
dx
2x
4
8 sty 19:59
'Leszek:
Metoda uzmienniania stalej dy/dx = y/2x dy/y = dx/2x ln|y| = 0,5 ln|x| + C ln|y | = ln |C*
√
x
| y = C(x) *
√
x
1
dy/dx = dC(x)/dx *
√
x
+ C(x) *
2
√
x
po podstawieniu do rownania otrzymujemy
3
dC(x)/dx *
√
x
=
x
4
3
C(x) =
∫
√
x
dx
4
3
2
zatem C(x) =
*
* x
1,5
+ D
4
3
Ostatecznie rozwiazanie y = ( x
1,5
/2 + D )*
√
x
8 sty 21:43