KOmbinatoryka
Kamil: Ile jest liczb 3−cyfrowych, ktore przy dzieleniu przez 7 daja resztę 1

(128)
8 sty 19:22
5-latek: Liczby 3 cyfrowe to 100 do 999
poerwsza liczb 3 cyfriw ktora przy dzieleniu przez 7 dakje reszte 1 to jest 106 potem 113 ,
120 127 otd co 7
az do 995 bo tez daje przy dzieleniu przez 7 reszte 1
wiec masz ciag arytmetyczny o pierszym wyrazie a1= 106 i an= 995 i roznicy r=7
Wzor an= a1+(n−1)*r
995= 106+(n−1)*7 wylicz n
8 sty 19:49
Mila:
106=15*7 +1
a1=106
r=7
an=995
995=106+(n−1)*7
995=106+7n−7
896=7n
n=128
zgadza sie
8 sty 20:02