TRYGONOMETRIA Naszkicuj wykresy funkcji f,g i h. f(x)= |x|, g(x)= -2f(x), h(x)=-
pikolo: TRYGONOMETRIA
Naszkicuj wykresy funkcji f,g i h.
f(x)= |x|, g(x)= −2f(x), h(x)=−1/3f(x)
8 sty 19:08
5-latek: A gdzie tutaj trygonometria ?
8 sty 19:10
pikolo: I wiem jeszcze że w tym zadaniu trzeba korzystać z tego że : jeśli do wykresu funkcji y=f(x)
należy punkt P (x,y) to do wykresu funkcji y=2f(x) należy punkt Q( x,2y)
8 sty 19:12
pikolo: To są przekształcenia wykresu funkcji
8 sty 19:12
pikolo: Fakt to zadanie nie ma wspólnego nic z trygonometrią ale jest w tym dziale
8 sty 19:13
Mila:

1)
f(x)=|x|
8 sty 19:16
pikolo: No i to jest ten pierwszy wykres i to potrafię a jak zrobić te kolejne bo mi one wychodzą z
ramionami skierowanymi w dół a tak raczej nie powinno być⇔
8 sty 19:19
5-latek:

czarny to f(x)= |x| (znasz przeciez ten wykres
g(x)= −2f(x) = −2|x| (czerwony
wiesz ze y= −|x| powstaje przez odbicie wykresu y=|x| wobec osi OX
8 sty 19:19
5-latek: Dobry wieczor
Milu
8 sty 19:20
Mila:

2)
a) rysujesz wykres funkcji
f(x)=|x|
b) dwa razy zwiększasz wartość⇒ otrzymujesz wykres funkcji
h(x)=2*|x|
c) symetria względem osi OX i otrzymujesz wykres
g(x)=−2f(x)
8 sty 19:22
pikolo: A jesteś pewna że ramiona są skierowane w dół
8 sty 19:25
8 sty 19:26
pikolo: Dziękuję bardzo
8 sty 19:28
Mila:
Policz kilka wartości to się przekonasz czy dobrze.
g(0)=−2*|0|=0
g(1)=−2*|1|=−2
g(−1)=−2+|−1|=−2*1=−2 itd
8 sty 19:29
pikolo: Teraz już wszystko rozumiem

Dziękuję za wytłumaczenie
8 sty 19:33
Mila:
8 sty 21:00