Bea: Oblicz cyfrę jedności w liczbie 32008
6 lis 21:43
Weronika: sama se oblicz! jesteś leniwa!
6 lis 22:55
coco:
nie takie trudne

2008 = 8 *251 (czyli podzielna przez 8)
251 --- nie ma juz podzielników
bo 0 1 2 3
3 = 1 3 = 3 3 = 9 3 = 27
dla wykładników 0 , 1 , 2, 3
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 4 , 5 , 6 , 7
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 8 , 9 , 10 , 11
znów cyfra jedn. 1 3 9 7
zauważamy ,że
cyfra jednosci = 1 dla wykładników ; 0, 4, 8 ,12, 16 ,..........
( wykładniki parzyste jest szukana cyfra jedn.
bo wykładn. parzyste) i wśród nich są podzielne przez 8
więc jest i 2008
cyfra jednosci = 3 dla wykładników: 1, 5, 9, 13, 17,...........
( cyfra jedn. nie będzie 3 bo wykładniki nieparzyste)
dla cyfry =9 wykładn. są 2 , 6 ,10, 14, ........
(tu nie ma wykładn. podzielnych przez 8)
dla cyfry = 7 wykładn. są 3,7,11,15,........
(wsród nich nie ma podzielnych przez 8)
wniosek : 2008
cyfra jedności dla 3 → jest cyfra 1
7 lis 11:51
Dariusz: A jezeli chcemy bez wnioskow (moga byc mylne

) To kongruencjami
Zauwazmy, ze 3
2 przystaje -1 (mod 10)
Zatem 3
2008 = (3
2)
1004 przystaje (-1)
1004 = 1 (mod 10)
Poniewaz nasza liczba przystaje do 1 mod 10 zatem ostatnia cyfra to wlasnie 1.
8 lis 22:05
8 lis 23:04
coco: Moja uwagaa

W tym przypadku wykładniki tworzą ciagi arytmetyczne
o różnicy r =4 więc wnioski nie są mylne

zgoda

8 lis 23:08
Dariusz: Fair enough, ale i tak wnioskow nie lubie^
9 lis 22:08
b.: nie macie racji w tym zadaniu...
9 lis 22:09
coco:
Jezeli nie mam racji to b. proszę o "poprawne" rozwiazanie

pozdrawiam i czekam na odpowiedź
9 lis 22:14
coco: nie takie trudne 2008 = 8 *251 (czyli podzielna przez 8)
251 --- nie ma juz podzielników
bo 0 1 2 3
3 = 1 3 = 3 3 = 9 3 = 27
dla wykładników 0 , 1 , 2, 3
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 4 , 5 , 6 , 7
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 8 , 9 , 10 , 11
znów cyfra jedn. 1 3 9 7
zauważamy ,że
cyfra jednosci = 1 dla wykładników ; 0, 4, 8 ,12, 16 ,..........
( wykładniki parzyste jest szukana cyfra jedn.
bo wykładn. parzyste) i wśród nich są podzielne przez 8
więc jest i 2008
cyfra jednosci = 3 dla wykładników: 1, 5, 9, 13, 17,...........
( cyfra jedn. nie będzie 3 bo wykładniki nieparzyste)
dla cyfry =9 wykładn. są 2 , 6 ,10, 14, ........
(tu nie ma wykładn. podzielnych przez 8)
dla cyfry = 7 wykładn. są 3,7,11,15,........
(wsród nich nie ma pdzielnych przez 8)
wniosek : 2008
cyfra jedności dla 3 → jest cyfra 1
10 lis 16:57
ococ: nie takie trudne 2008 = 8 *251 (czyli podzielna przez 8)
251 --- nie ma juz podzielników
bo 0 1 2 3
3 = 1 3 = 3 3 = 9 3 = 27
dla wykładników 0 , 1 , 2, 3
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 4 , 5 , 6 , 7
cyfra jedności 1 3 9 7
podobnie dla 8 , 9 , 10 , 11
znów cyfra jedn. 1 3 9 7
zauważamy ,że
cyfra jednosci = 1 dla wykładników ; 0, 4, 8 ,12, 16 ,..........
( wykładniki parzyste jest szukana cyfra jedn.
bo wykładn. parzyste) i wśród nich są podzielne przez 8
więc jest i 2008
cyfra jednosci = 3 dla wykładników: 1, 5, 9, 13, 17,...........
( cyfra jedn. nie będzie 3 bo wykładniki nieparzyste)
dla cyfry =9 wykładn. są 2 , 6 ,10, 14, ........
(tu nie ma wykładn. podzielnych przez 8)
dla cyfry = 7 wykładn. są 3,7,11,15,........
(wsród nich nie ma pdzielnych przez 8)
wniosek : 2008
cyfra jedności dla 3 → jest cyfra 1
10 lis 16:58
b.: b. z poprzedniego postu to ,,fałszywy b.''

ja nic takiego nie pisałem
10 lis 17:45
10 lis 17:54