asymptoty
boligłowa: Wyznacz asymptoty funkcji
8 sty 18:20
Janek191:
![rysunek](rys/128269.png)
Pionowa: x = 1
Ukośna
y = x + 1
8 sty 18:26
boligłowa: pionowa i pozioma kumam, tylko w ukośnej granica mi wychodzi
∞...
| x2 +1 | |
limx→∞ |
| − 0*x = ![](emots/2/pytajnik.gif) ? |
| x−1 | |
8 sty 18:32
Janek191:
| f(x) | | x2 + 1 | |
lim |
| = lim |
| = 1 = a |
| x | | x2 − x | |
x→+
∞ x→+
∞
| x2 + 1 | | x2 − x + 2 | |
lim ( f(x) − a x) = lim ( |
| − 1} = lim |
| = 1 = b |
| x − 1 | | x − 1 | |
x→+
∞ x→+
∞ x→+
∞
y = a x + b
y = x + 1
=======
8 sty 18:46
Janek191:
Pomyłka
| x + 1 | |
lim ( f(x) − x) = lim |
| = 1 |
| x − 1 | |
x→+
∞ x→+
∞
8 sty 18:48
boligłowa: aaa faktycznie , kurcze mały błądzik i sie zaplątałam, wyciągać przed nawias musze sie nauczyć
hehe
dzięki za pomoc
8 sty 18:52