oblicz pochodną funkcji ln^2x
wasyl960: pochodna funkcji ln2x
14 sty 15:22
14 sty 15:51
Nikka: | | 1 | | 1 | |
[(lnx)2]' = (lnx)' * 2lnx = |
| *2lnx = 2* |
| *lnx |
| | x | | x | |
korzystasz z pochodnej funkcji złożonej (pochodna funkcji wewnętrznej (lnx) pomnożyć przez
pochodną funkcji zewnętrznej (funkcja potęgowa)
| | 1 | | 1 | |
[(lnx)2]' = [t2]' = [t2]' * t' = 2t * t' = 2lnx* |
| gdzie t = lnx i t' = |
| |
| | x | | x | |
14 sty 15:58
ola: (lnx2)'
25 sty 23:03
mauryn: lnx2−4x+3
13 wrz 08:19
krystek: @ola (lnx)'*2x
13 wrz 08:27