monotonicznosc
Metis:

Znajdź przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne f(x).
f(x)=cosx
2+cosx
Stosuję podstawienie t=cosx, gdzie t∊<−1,1> , mam zatem:
f(t)=t
2+t , gdzie t∊<−1,1>
Funkcja kwadratowa, którą przekształcam do postaci kanonicznej:
| | 1 | |
f(t) maleje w przedziale <−1, − |
| > |
| | 2 | |
| | 1 | |
rośnie w przedziale <− |
| , 1> |
| | 2 | |
Maksima osiągamy w pkt t=−1 i t=1
Przęchodzę do podstawienia:
F(x) majeje, gdy
F(x) rośnie, gdy
Maksima :
cosx=1 i cosx=−1
Minimum
Do tego momentu jest

?
8 sty 17:40
Adamm: nie bardzo
minimum, maksimum jest ok, monotoniczność już nie, z tego nie da się wywnioskować
8 sty 17:50
Metis: Właśnie coś mi się nie zgadza
8 sty 17:51
Metis: Czyli muszę działać bez podstawienia?
8 sty 17:53
Adamm: tak
8 sty 17:56
Metis: Nie ma efektywniejszego sposobu na taki przykład?
f(x)=cos
2x+cosx , x ∊<0,π>
f'(x)=−2cosxsinx−sinx = −sinx(2cosx+1)
f'(x)=0 ⇔ −sinx(2cosx+1)=0
f'(x)>0 ⇔ −sinx(2cosx+1)>0 ⇔sinx(2cosx+1)<0
f'(x)<0 ⇔ sinx(2cosx+1)>0
straszneeee rachunki.
8 sty 18:32
Adamm: kto wie? ten jest na pewno prosty
| | 1 | | −1 | |
sinx(2cosx+1)<0 ⇔ (sinx<0 ∧ cosx<− |
| ) ∨ (sinx>0 ∧ cosx> |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
zauważ że wystarczy narysować wykres w przedziale 0 do 2π
8 sty 18:37
Metis: Wątpie, że na kolokwium będę miał czas na wykresy

Myślałem, że podstawieniem załatwię taki przykład w kilka minut
8 sty 18:39
jc: Ja bym jednak bronił podstawienia. kosinus na pewnych przedziałach rośnie, na innych maleje.
Ten przykład faktycznie jest prosty, ale można sobie wyobrazić coś dużo bardziej złożonego,
gdzie dobre rozpoznanie złożenia rozwiązuje problem.
8 sty 18:41
Metis: jc czyli jak zastosować w tym przypadku podstawienie, widzisz, że u mnie cos sie nie
zgadza
8 sty 18:52
Adamm: ja bym się nie skupiał na podstawieniach, a na samych ekstremach
policz drugą pochodną i sprawdź
8 sty 18:56
Adamm: potem masz od razu monotoniczność
8 sty 18:57
Metis: Możesz mi pokazać jak to zrobić z użyciem II pochodnej?
8 sty 20:29
Mariusz:
Zadanie na pochodną ?
8 sty 20:29
Mariusz:
Druga pochodna to raczej wypukłość i punkty przegięcia
chociaż jest taki wariant warunku wystarczającego
f''(x)<0 maximum przy f'(x)=0
f''(x)>0 minimum przy f'(x)=0
ale to jest warunek wystarczający (dostateczny)
poza tym gdy druga pochodna wyjdzie zero trzeba sprawdzać kolejne pochodne
8 sty 20:35
Metis: Więc jak najszybciej "załatwić" to zadanie
8 sty 20:36
Mariusz:
Pierwsza pochodna załatwia wszystko
Monotoniczność
f'(x)>0 f(x) funkcja rosnąca
f'(x)=0 f(x) funkcja stała
f'(x)<0 f(x) funkcja malejąca
f'(x)=0 warunek konieczny istnienia extremum
Jeżeli w otoczeniu punktu gdzie f'(x)=0 pochodna zmienia znak z + na −
to funkcja rosła a później maleje więc w punkcie mamy maximum
Jeżeli w otoczeniu punktu gdzie f'(x)=0 pochodna zmienia znak z − na +
to funkcja malała a później rośnie więc w punkcie mamy minimum
8 sty 20:43