matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi x obszaru ograniczonego
baton:
krzywymi: y=x
2
, y
2
=27x
8 sty 17:38
Adamm:
y=x
2
oraz y
2
=27x x
4
=27x x=0 lub x=3
1
∫
0
3
3
√
3
x
1/2
−x
2
dx = [ 2
√
3
x
3/2
−
x
3
]
0
3
= 18−9 = 9
3
8 sty 17:47