Udowodnij, że prosta MN tworzy równe katy z przekątnymi AC i BD
james: Zad. w czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC i BD są równej długości. Punkty M i N są
odpowiednio
środkami boków AD i BC. Udowodnij, że prosta MN tworzy równe katy z przekątnymi AC i BD
8 sty 16:59
james: Proszę o odpowiedź

!
8 sty 17:04
8 sty 17:06
james: Tylko to jest po prostu czworokąt, niekoniecznie trapez
8 sty 17:08
5-latek:

W prostokacie ABCD ΔDSA i CSB sa przystajace na podstwaie cechy bbb
Bo w prostokacie przekatne sa rowne i dziela sie na polowy (tak samo jak w kwadracie
Beda to wobec tego trojkaty rownoramienne
Wobec tego kąt DSA = kątowi CSB jako wierzcholkowe
Prosta MN jest dla tych kątow dwusieczna wiec dzieli je na rowne polowy
Wobec tego tworzy z przekatnymi rowne kąty
Ale to byloby chyba za proste
8 sty 17:21
Janek191:
Połowy są zawsze równe
8 sty 17:28
james: Ale to nie jest prostokąt!
8 sty 17:30
james: Wtedy to zadanie jest oczywiste, tutaj mowa o zwykły wypukłym czworokącie o bokach różnej
długości
i
8 sty 17:30
5-latek: Nawet jesli to czy prostokat nie jest czworokatem majacym rowne przekatne ?
8 sty 17:31
Janek191:
To była uwaga do wpisu z 17.21
8 sty 17:32
5-latek: Wymyslisz cos Janek191 ?
8 sty 17:35
5-latek: Wiec james narysuj taki czworokat wypukly ktory ma dwie przkatne rownej dlugosci i daj
go tutaj
8 sty 17:37
Janek191:
Które zadanie ?
8 sty 17:40
Rafal: Przepraszam, że się wtrącę, ale wydaje mi się, że wystarczy dorysować środki pozostałych boków
− czworokąt powstały z połączenia tych środków będzie rombem, a potem już łatwo
8 sty 17:49
Eta:

Do rysunku ...... dopisać odpowiednie komentarze
tw. Talesa .....................
i fakt ,że |AC|=|BD| ⇒ .............
zauważyć trójkąty równoramienne i podobne
.............................
8 sty 17:49
Janek191:

I AC I = I BD I
I AM I = I DM I i I BN I = I CN I
8 sty 17:51
Eta:
? za mało
8 sty 17:55
5-latek: Dziekuje CI bardzo
Eta 
Tobie kolego rowniez
Z tweirdzenia o linii srodkowej trojkata wiemy ze czworokat KLMN jest rombem
Widze tez kąty odpowiadajace rowne i katy wierzcholkowe
Zauwazam tez trojkaty rownoramienne
W rombie tez przekatne sa dwusiecznymi kątow
Na razie tyle
8 sty 18:04