Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Poloniusz: y=x2−1, y=x2+9
8 sty 16:48
zef: Sprawdź czy dobrze przepisałeś funkcje.
8 sty 16:50
Poloniusz: y=x2−1, y=−x2+9
8 sty 16:52
zef:

Teraz lepiej.
y
1=y
2
x
2−1=−x
2+9
2x
2=10
x
2=5
x=
√5 lub −
√5 − to będą granice całkowania.
∫
−√5√5(−x
2+9)−(x
2−1)dx policz dalej
8 sty 16:56
Adamm: x
2−1=−x
2+9
x
2=5
x=±
√5
| | 2 | |
|∫−√5√5x2−1−(−x2+9) dx| = 2|∫0√52x2−10 dx |= 2 | [ |
| x3−10x ]0√5 |
| | 3 | |
| =
| | 10 | | 40 | |
= 2 | |
| √5−10√5 | = |
| √5 |
| | 3 | | 3 | |
8 sty 16:57
zef: Adamm Rozumiem że zmieniłeś granice od 0 do √5 dlatego że jest zachowana symetria
względem osi Y i pole po prawej i lewej stronie będą sobie równe tak ?
8 sty 17:00