O godzinie 20.00 50% gości Ewy stanowiły jej koleżanki z klasy. Do godziny 21.00
Kina: O godzinie 20.00 50% gości Ewy stanowiły jej koleżanki z klasy. Do godziny 21.00 odeszło 75%
tych koleżanek. Ile procent gości Ewy stanowiły koleżanki, które pozostały, skoro nikt więcej
nie odszedł, ani nikt nie przyszedł?
8 sty 16:26
Kina: Bardzo proszę o pomoc

!
8 sty 16:57
Eta:
x−−− ilość koleżanek w klasie Ewy
0,5x −−− ilość koleżanek o 20:00
o 21:00 zostało : 0,25*0,5x = 0,125x
Odp: 12,5%
8 sty 17:01
Kina: Dzięki za pomoc
8 sty 17:02
james: Oznaczmy całą liczbę gości przez x
1/2x − liczba koleżanek o 20:00
1/2x − liczba pozostałych gości o 20:00
1/2x * 25/100=25/200x=1/8x − liczba koleżanek o 21:00
1/2 x − liczba pozostałych gości o 21:00
Czyli l.koleżanek do liczny pozostałych to 1/8x przez 1/2x= 1/8x * 2/1x=2/8=1/4=25%
8 sty 17:02
Kina: to 12,5% czy 25%
8 sty 17:08