zadanie
Metis: Gdzie popełniam błąd?
| | 3x+sinx | |
Znajdz wszystkie asymptoty f(x)= |
| |
| | x | |
| | 3x+sinx | |
f(x)= |
| , gdzie x≠0 |
| | x | |
Poszukuję dowodu istnienia asp. pionowej, stąd:
| | 3x+sinx | | 3x | | sinx | |
lim |
| = lim |
| + |
| = 3 |
| | x | | x | | x | |
x−>0−
| | 3x+sinx | | 3x | | sinx | |
lim |
| = lim |
| + |
| = 3 |
| | x | | x | | x | |
x−>0
+
Granica w x−>0 jest własciwa więc asymptota pionowa(nawet jednostronna) nie istnieje.
Poszukuję zatem asy. ukośnych( w tym poziomych), stąd:
x−>−oo
| | −3x+sin(−x) | | 1 | |
lim |
| * |
| = |
| | −x | | −x | |
x−>oo
| | −3x−sin(x) | | 1 | |
lim |
| * |
| = |
| | −x | | −x | |
x−>oo
x−>oo
| | 3x+sin(x) | | 3x | | sinx | | 1 | |
−lim |
| = lim |
| + |
| * |
| =0 |
| | x2 | | x2 | | x | | x | |
x−>oo
x−>oo
a=0
| | 3x+sinx | | 3x+sinx | |
lim |
| −0*x=lim |
| |
| | x | | x | |
x−>oo
| | 3x+sinx | | 3x | | sinx | |
lim |
| = lim |
| + |
| = 3 |
| | x | | x | | x | |
x−>oo
x−>−oo
Zatem y=3 jest jedyną asymptotą poziomą f(x).
Ale po narysowaniu wykresu już tą asymptotą nie jest
8 sty 16:24
Adamm:

nie jest?
8 sty 16:28
8 sty 16:36
Adamm: no i wygląda na to że dąży asymptotycznie do trójki
z twojego screena
8 sty 16:39
Metis: Ok , gdy się trochę cofnę , to jest
8 sty 16:39
Metis: Zapis tego zadania prawidlowy?
8 sty 16:40
Adamm: jest ok
tylko przy liczeniu asymptot pionowych masz 4 zamiast 3
8 sty 16:42
Metis: Racja, dzięki
lim sinx/x= 1
x−>0
8 sty 16:43