Symetria względem początku układu współrzędnych
Kina: Punkty A=(1−3a, b−6) i B=(a−4,3−2b) są symetryczne względem początku układu współrzędnych.
Liczby a i b to:
A. a=3 b=−1,5
B. a=−3 b=1,5
C. a=1,5 b=3
D. a=−1,5 b=−3
8 sty 16:05
Jack:
po prostu srodek odcinka AB to poczatek ukladu wspolrzednych czyli punkt S(0,0)
Wzor na srodek odcinka :
| | x1+x2 | | y1+y2 | |
SAB = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
zatem
| | 1−3a+a−4 | | b−6+3−2b | |
(0,0) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −2a−3 | | −b−3 | |
(0,0) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −2a−3 | | 3 | |
{0 = |
| −−> −2a−3 = 0 −−>−2a=3 −> a= − |
| = − 1,5 |
| | 2 | | 2 | |
| | −b−3 | |
{0 = |
| −−−> − b − 3 = 0 −−−> b = − 3 |
| | 2 | |
8 sty 16:13
Kina: Dzięki wielkie
8 sty 16:57
Eta:
P(x,y) to punkt P' symetryczny do P względem S(0,0) ma współrzędne P'(−x, −y)
zatem 1−3a= −a+4 i b−6= −3+2b ⇒ a= −1,5 i b= −3
Odp D)
8 sty 17:05