metoda najmniejszych kwadratów
Piotruś: Czy jest tu ktoś kto rozumie Metodę Najmniejszych Kwadratów? Zadanie brzmi: minimalizując sumę
kwadratów odchyleń, wyznacza równanie prostej przebiegającej najbliżej danych punktów:
x. y
1 2
3 3
2 1
4 6
Prosze o jakiekolwiek wskazówki, od czego zacząć itp.
8 sty 16:04
Piotruś: Up
8 sty 16:26
azkaban: Up
8 sty 17:44
g:
Prosta y = ax+b powinna minimalizować błąd kwadratowy, czyli:
e = ∑
k=14 (y
k − a*x
k − b)
2
| | de | | de | |
Funkcja błędu e(a,b) osiąga minimum gdy |
| = 0 i |
| = 0. |
| | da | | db | |
Rozpisanie tych dwóch pochodnych przyrównanych do zera da równania na a i b.
8 sty 18:20